Bak å fram eller fram å bak

Alexander börjar närma sig den "magiska" 4-årsgränsen. Dagen "alla" pratar om. När det på något vis blir legitimt att vända barnet i bilen till en framåtvänd bältesstol. Många vänder sitt barn långt tidigare än 4 år, och en hel del låter barnet sitta kvar bakåtvänd ett bra tag efter den fjärde födelsedagen. Smaken är som baken och prioriteringarna är olika. För att inte tala om barnens storlek! Det är väl det som i första hand avgör.

Alexander har aldrig klagat på att åka baklänges, visst kan det komma någon protest någon gång när vi sätter in honom i bilen, men inget ihållande eller frekvent återkommande. Ingen skulle bli gladare än mig och David om vi kunde vända honom nu, det hade inneburit lite mer plats för den som kör! Men vi står ut ett tag till... Och Alexander också.

Bältesstoalrna rekommenderas från 15 kg. Jag ställde Alexander på vågen för några dagar sedan. Ca 14 kg tung är han. Med andra ord, vi väntar ett tag till. Fördelarna med att åka bakåt vid en eventuell krock överväger. Det är bara att välja, bryta nacken eller ha lite dåligt med plats för benen... något brutalt uttryckt kanske, men det skulle kunna bli verklighet.

Vi får se hur länge vi väntar med att vända honom, han vet ju att det kommer hända "snart". Han måste bara "äta upp sig" lite först ;)

Lämna gärna en komentar!
Postat av: Anonym

2010-01-27 @ 09:18:45
Postat av: kjell asserfors

Jag har arbetat på volvo och med info om säkerhet bl a. Ett barns huvud är mycket tungt jämfört med övriga kroppen. Var inte för snabb med att låta alexander åka framåt. Vid en ev krock så fångas hela ryggen upp mot stolen, och huvudet kastas inte framåt.Mitt råd är att vänta så länge ni kan med att vända honom framåt.Kjell(stolt farfar )

2010-01-27 @ 21:01:47
Postat av: Helén

Bra beslut! Leo sitter fortfarande bakåt så visst går det alldeles utmärkt fast de är långa. NTF rekommenderar framåtvänt tidigast vid 4-5 år men det vet ni redan... ser alldeles för många som vänder barnen långt innan 4 o jag fattar faktiskt inte vad de tänker med, eller så vet de inte vad som kan hända. Den här filem tycker jag är bra:

http://www.folksam.se/testergodarad/barnibil/enfilmomhurduskyddardittbarn

2010-01-27 @ 21:55:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0