Jordnötsallergi (och Cashew)

Jag har nämnt för ett bra tag sedan att vi var på vårdcentralen och gjorde ett nötallergitest på Alexander, närmare bestämt den 17 april var det som vi var där. Sedan dess har det varit några turer hit och dit.

Några veckor senare kom det hem ett brev med provresultat. Jag väntade med spänning på att läkaren skulle kontakta oss. Men inget hände. Så här satt vi med ett brev som säger att vår son är allergisk mot jordnöt och hasselnöt(??!!??). Den sistnämnda har vi aldrig någonsin sett några symptom på.
I juli var vi på vårdcentralen i annat ärende (Josefin var sjuk). Då passade jag på att fråga läkaren (inte samma som hade skickat brevet) om vad som borde hända. Och vad vi ska göra... Han verkade tycka att det var lite konstigt att vi inte hade hört något. Men han tittade i journalen och skrev därefter ut kortisontabletter (att ha i beredskap vid ev allergisk reaktion). Jag fick veta att jordnötsallergin var ganska så allvarlig! 

Efter sommaren kontaktade jag en barnallergispecialist. Jag hade trott att jag skulle behöva "tjata" in oss dit, då det egentligen krävdes remiss. Men vi fick en tid på direkten. Han tog nya prover och konstaterade att allergin är jordnöt och cashewnöt. Inte hasselnöt. Vi har också fått andra allergitabletter samt en injektionspenna med adrenalin (EpiPen) utskrivet.

Under hösten skrev jag ett brev till chefen på vår vårdcentral. Jag kan inte bara släppa att deras läkare skickar ett brev med provresultat hem till en 4-åring (ja, det var adresserat direkt till Alexander!). Brevet var 1,5 rader långt och innehöll inga som helst instruktioner, mer än att han skulle undvika att äta dessa nötter. Ingen vidare kontakt togs av läkaren för att följa upp diagnosen.
Jag har fått svar att de nu sett över sina rutiner... Spännande. Jag hoppas att de som testas efter oss får bättre vård. Läkaren som var inblandad i vårt fall kommer aldrig mer att få behandla någon i vår familj.

Efter att ha träffat barnallergispecialisten i Göteborg (en fantastiskt bra och trevlig läkare som visste vad han pratade om) så har vi nu en bättre bild om vad som gäller. Alexander får inte under några omständigheter äta jordnötter eller cashewnötter. Han får inte heller äta några livsmedel som kan innehålla spår av dessa nötter. Ofta står det endast "kan innehålla spår av nötter" på chokladbitar, kakor och annat. Då vet vi inte vilka nötter som avses, det kan vara någon av de två, så dessa livsmedel går också bort för vår son. Jättetrist, för det innebär att han i princip inte kan äta någon av de chokladbitar som finns på marknaden. Många småkakor och kex går också bort. En obligatorisk titt på innehållsförteckningen har införts på i princip alla livsmedel.

Jag passade också på att fråga läkaren om det finns någon förklaring till varför Alexander fått denna allergi. Ingen i varken min eller Davids släkt är allergiska vad vi vet.
Läkaren var inne på samma teori som mig. Det kan ha kommit från att jag har ätit jordnötter under graviditet och amning. Man vet inte säkert, men det kan vara så. Om jag hade vetat att han skulle bli allergisk så hade jag med glädje avstått jordnötter under graviditet och amning. Tyvärr gjorde jag ju inte det.


Lämna gärna en komentar!
Postat av: Jenny

Ska bli spännande att se hur brevet ser ut som kommer till oss. OM det nu kommer nåt. De har ju missat att skicka iväg prover förr...

2010-12-29 @ 12:32:05
Postat av: Kjell Asserfors

Caroline, sätt ut namnet på den oseriösa läkaren på vårdcentralen som hade hand om Alexanders nötallergi så alla kan och bör undvika den läkaren.

Kram / kjell

2010-12-29 @ 15:58:41
Postat av: Ullen

Jag håller med Kjell. Vill veta namnet på den oseriösa idiot som behandlar barn på det fruktansvärda sättet.

Jag har kört många barn i ambulansen som reagerat på olika nötter. Det är hur vanligt som helst att barn får äta nötter. Små barn. Helt galet. Vissa föräldrar vet inte att deras små guldklimpar kan käka en nöt och det går alldelses toppenbra men andra gången då drar reaktionen igång. det är inte roligt för en mamma eller en pappa som kanske tom ok för ev barnvakter att det är ok med nötter och så får de en semla...mandelmassa= nötter... Kan vara helt livsfarligt...Barn = Nötter no way!

2010-12-29 @ 19:43:24
URL: http://ulrikaahlqvist.blogg.se/
Postat av: Olof Asserfors

Jag är allergisk mot ärtsoppa. Men det beror nog på konsistensen och någon äcklig historia i min barndom (typ frera år sen)...

2011-01-05 @ 23:57:34
Postat av: Malin

Hej! Sökte på jordnötsallergi och hamnade här. Min dotter som är snart 19 år är superallergisk. Hon kan inte ens prata med någon som käkat jordnötter. Vet precis vad ni går igenom. Och jag tror att min dotter också fått sin allergi pga att jag käkade jordnötsringar som en tok när jag väntade henne.

Om du undrar över nåt så får du gärna höra av dig, vi har ju levt med det här i 16-17 år.

/Malin

2011-02-13 @ 19:40:33
URL: http://malinakrocko.blogspot.com/
Postat av: Per

Sent att kommentera nu kanske men... I forskningen nu verkar man allt mer vara inne på att det inte är någon större risk att utveckla allergier om man får i sig allergener via blodet, bröstmjölken eller under spädbarnstiden. Det finns ingen rekommendation från Livsmedelsverket att låta bli nötter eller baljväxter (jordnöt är en baljväxt) ur allergisynpunkt. Så det är nog lite oklarheter i det här... Allergier kan ju också uppstå utan att man kan hitta någon orsak.

2011-09-11 @ 20:34:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0